Σύγχρονος Κόσμος- Δημοκρατία

Σύγχρονος Κόσμος, Δημοκρατία – Ορθή πλευρά της ιστορίας
Επαναπροσδιορισμός των διεθνών σχέσεων*

2019May

Δημήτριος Π. Παναγιωτόπουλος
Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Δικηγόρος Αθηνών στον Άρειο Πάγω και ΣτΕ, Πρόεδρος του Κινήματος ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

Εισαγωγή

1. Περί Δημοκρατίας, Ιστορική αναφορά

1.1. Κράτος και σύγχρονος καπιταλισμός

2 Ο Κόσμος Σήμερα

2.1 Τι μπορεί να αντισταθεί στον σύγχρονο καταστροφικό καπιταλισμό;

2.2.Επαναπροσδιορισμός των διεθνών Σχέσεων, η ορθή πλευρά της Ιστορίας

3. Διαπιστώσεις

3.1 Ποιος επομένως έχει την εξουσία, τι είναι ο Πολίτης

Συμπέρασμα

Εισαγωγή

Κυρίαρχο ερώτημα που τίθεται και σήμερα είναι το ερώτημα τι σημαίνει Δημοκρατία. Είναι Δημοκρατία άραγε, τα ανθρώπινα δικαιώματα; η έλλειψη λογοκρισίας; είναι οι εκλογές κάθε τύπου; Μήπως αυτά είναι επακόλουθα της δημοκρατίας και η ίδια η Δημοκρατία είναι το κράτος του Δήμου, η πολιτική δύναμη, η εξουσία του Δήμου; Κατά συνέπεια, ευθέως τίθενται τα προβλήματα τι είναι ο Δήμος, ποιος ανήκει σ' αυτόν και τι θα πει εξουσία.

1.Περί Δημοκρατίας, Ιστορική αναφορά

Δημοκρατία σημαίνει Καταδίκη στη συνεχή αλλαγή θεσμών με προβολή τη συγκέντρωση της εξουσίας των πολιτών, η οποία αναγκάζει και τους πολιτικούς φορείς να μεταβάλλονται συνεχώς για να θέτουν την κοινωνία σε μεταβολή-αλλαγή, αλλά και την ίδια την κοινωνία να θέτει σε κίνηση. Αυτό αποτελεί και την εμπέδωση της ελευθερίας υπό τους όρους της αυτοθέσμισης και του αυτοπεριορισμού. Κατά τούτο και σήμερα, το μείζον πρόβλημα για τη Δημοκρατία Είναι και Λέγεται: Θεσμισμένη Εξουσία και Δημοκρατικοί Θεσμοί.

Η Δημοκρατία είναι ή θέλει να είναι ένα πολίτευμα που αποβλέπει στην αυτονομία τόσο την κοινωνική όσο και την ατομική. Ο μεγαλύτερος αριθμός των ανθρωπίνων κοινωνιών πάντοτε εγκαθιδρύθηκε πάνω στη βάση μιας ετερονομίας. Οι θεσμοί που υπήρχαν γενικά αλλά και οι πολιτικοί θεσμοί ειδικά θεωρούνταν δεδομένοι και αναμφισβήτητοι. Τέτοιοι είναι οι θεσμοί της φυλής, που θεμελιώθηκαν από τους ήρωες ή τους προγόνους τους και δεν αμφισβητούνταν, καθότι οι άνθρωποι τους είχαν εσωτερικεύσει[1].

Τι συνέβη στην Αρχαία Ελλάδα για πρώτη φορά και επαναλήφθηκε στην Ευρώπη από τον 12ο-13ο αιώνα και μετά; Έγινε μια ρήξη αυτού του ετερόνομου καθεστώτος με κίνηση προς την αυτονομία. Τα μέλη μιας ανθρώπινης κοινότητας δημιουργούν θεσμούς - νόμους, επωμίζονται τη ρύθμιση των κοινών σχέσεων, συγκροτούν την “Πόλιν”.

Αυτό που παρουσιάζεται στην Αθήνα από τον 7ο έως και τον 4ο αιώνα π.Χ. είναι μια συνεχής μεταβολή των θεσμών, μια συνεχής μεταρρύθμιση των νόμων κατά τρόπον ώστε να αυξάνεται η πραγματικότητα της Δημοκρατίας, της πραγματικής συμμετοχής του Δήμου στην εξουσία[2].

ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ===>


* Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε στο International Scientific and Practical Conference
“Legal support of national sovereign interests in cross-border economic relations”, November 23, 2023. Kutafin Moscow State Law University (MSAL) Moscow.
https://hub.uoa.gr/?post_types=&s=Legal+support+of+national+sovereign+interests+in+cross-border+economic+relations
[1]. Ομήρου Ιλιάς, B. 25-30, 670-875
[2] Βλ Δημήτρης Παναγιωτόπουλος (2018), Αναθέσμιση τώρα Δημοκρατία της Κοινότητας, Εκδ. Ν. Τεχνολογιών, σελ. 54.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

© 2019 neapolitiki.gr | Designed & Developed by happyad