Ήταν λαθεμένη προσέγγιση του ελληνικού χρέους; ή σε βάρος των Ελλήνων, τρόπος διάσωσης των Τραπεζών της Ευρωζώνης;

2019MayΚαθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Δικηγόρος και Πρόεδρος του Κινήματος ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Δ.Ν.Τ διαπιστώνει, γιατί άραγε τώρα[1],  σημαντικές αστοχίες και παραλείψεις με επανειλημμένες αναφορές στην Ελλάδα στην αποτίμηση της πορείας των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν από το 2008 έως το 2017 .

Οι αστοχίες και οι παραλείψεις εστιάζονται:

Στον εσφαλμένο τρόπος προσέγγισης της  βιωσιμότητα  του ελληνικού χρέους στο αρχικό στάδιο του προβλήματος και η δυσανάλογη έμφαση που δόθηκε στη δημοσιονομική προσαρμογή με τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη Βιωσιμότητας του Ελληνικού Χρέους. Καταγράφεται δηλαδή ομολογία ότι «η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους» λειτούργησε κυριολεκτικά σαν σανίδα σωτηρίας για τις τράπεζες της ευρωζώνης, καθώς την κρίσιμη διετία 2011-2012 η χώρα μας αποπλήρωσε ομόλογα αξίας 50 δισ. ευρώ, τα οποία βρισκόταν ως επί το πλείστον στη δικαιοδοσία ευρωπαϊκών τραπεζών. Αυτό που άλλωστε τονίζαμε σχεδόν κάθε εβδομάδα σε νυκτερινή εκπομπή και δημοσιεύαμε με τα αδιάσειστα, όπως φαίνεται με τα εκ των υστέρων, στοιχεία. Ήδη από τις 25 Ιανουαρίου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (facebook)[2] είχαμε τονίσει ότι: «[…] η επιβληθείσα άνωθεν συρρίκνωση του εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών, τα οδηγεί σε καθεστώς ανομολόγητης δουλείας (!), το οποίο, σε συνδυασμό με την εφαρμοζόμενη σκληρή λιτότητα, αλλά και την μερική ή πλήρη αδυναμία αποπληρωμής των αυτοχθόνων ειλημμένων βαρών, εκτός των άλλων, οδηγεί και σε απόλυτη στασιμότητα της οικονομικής ζωής και μεγιστοποίηση της ύφεσης σε τούνελ που δεν μπορεί ποτέ κανείς να δει πού είναι η έξοδος[3] .

«Η εφαρμογή του σχεδίου πολιτικής λιτότητας στο πλαίσιο της ευρωζώνης όπως τονίζαμε στις 11 Ιουνίου 2012 σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (facebook) αποτελεί ανακολουθία του ευρώ-συστήματος με μεγάλα ερωτηματικά. Κατά τούτο, δεν είναιδιόλου τυχαίο άλλωστε, όταν κούρεμα προτείνει και το ΔΝΤ στην έκθεση που έχει τίτλο: «Αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα του ιδιωτικού χρέους στο απόηχο της ευρωπαϊκής χρηματοοικονομικής κρίσης», και τάσσεται υπέρ της «ομαλής αναδιάρθρωσης των χρεών του ιδιωτικού τομέα […]»[4].

Η εκ των υστέρων ομολογία του ΔΝΤ δεν εξηγείται άλλως, γίνεται για να υποτιμηθεί ο αντίκτυπος που είχε η δημοσιονομική προσαρμογή στην πορεία του χρέους (άρθρο μου 15-7-2018, KontraNews), το οποίο εκτινάχτηκε στο 194% περίπου. lagard

Η ομολογία αυτή όμως εκτός των άλλων , επιβεβαιώνει ότι η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης υπονόμευσε τόσο τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, όσο και την ίδια την αποτελεσματικότητα του «κουρέματος» του χρέους (PSI) που έγινε το 2012, ως δώρον, άδωρον!!. Με λίγα λόγια ότι η θυσία των Ταμείων έγινε άδικα και ετέθησαν βάρη στον ελληνικό Λαό που ανυπαιτίως και αχρεωστήτως πλήρωσε και πληρώνει το μάρμαρο, παράνομα έξω και πέρα ακόμα και από το Ευρωαπϊκό Δίκαιο , από τα κείμενα της Ευρωπαϊκής συνθήκης, βλ άρθρα 151 και 156. Τα κείμενα των άρθρων αυτών ορίζουν ότι κάθε μέτρο που λαμβάνεται πρέπει να έχει υπόψη του το εργατικό δίκαιο και τους όρους απασχόλησης την επαγγελματική εκπαίδευση και επιμόρφωση, την κοινωνική ασφάλιση την προστασία από ατυχήματα και ασθένειες την υγεία της εργασίας το συνδικαλιστικό δικαίωμα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Όλα αυτά βεβαίως, έχοντας πάντα υπόψη και τα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα όπως αυτά ορίζονται στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη που υπογράφτηκε στο Τορίνο το 1961 σύμφωνα με το άρθρο της ΣυνΕΕ 151. Από τα παραπάνω στην περίπτωση των Ελλήνων τίποτα δεν τηρήθηκε.

Τα βάρβαρα μέτρα των μνημονίων, κατέστησαν τον Ελληνικό Λαό φόρου υποτελή και αχθοφόρο, για να εξυπηρετήσουν το συμφέρον των δανειστών και της σταθερότητας των τραπεζών υπο τον έλεγχο των κυρίαρχων κρατών της Ευρωζώνης . Τα βάρβαρα μέτρα των μνημονίων επιβλήθηκαν κατά παράβαση και του Δικαίου της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Συνθ.Ε.Ε), του διευθυντηρίου της οποίας ο εκάστοτε Πρόεδρος αυτής, αλλά και κατ’ απόλυτη παραβίαση του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δια τα οποία δήθεν κόπτονται όλοι! Βέβαια, δεν τους καίγεται καρφάκι για τη γενοκτονία που επέβαλαν στην Ελλάδα και στους Έλληνες, όπως και για το μαρτύριο του Ταντάλου, την καταδίκη του Ελληνικού Λαού, ύπουλα, σε αιώνια πείνα και δίψα. Το ενδοτικό πολιτικό σύστημα  ευθυγραμμισμένο με το ΔΝΤ και τους δανειστές δήθεν εταίρους ανάγκασε τον ελληνικός Λαό να πληρώνει αχρεωστήτως βάρη που του επεβλήθησαν παράλληλα με τη μείωση μισθών και συντάξεων αλλά και βάρος των αναγκαίων δαπανών για παροχές υγείας και Παιδείας. Είναι άλλωστε και σήμερα απογοητευτικά τα στοιχεία έρευνας του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) σύμφωνα με την οποία: « το 65% των καταναλωτών μόλις που τα βγάζει πέρα»[5]

Όλα αυτά τα έπραξαν με την εξασφάλιση νομικού πλαισίου καθεστώτος κατοχής, κόντρα και στις διατάξεις της Συνθ.Ε.Ε,   που όμοιο του δεν υπάρχει σε ελεύθερη χώρα στο σύγχρονοι κόσμο. Αυτό δυστυχώς καλούνται και εφαρμόζουν ακόμα και τα ελληνικά δικαστήρια σε βάρος του Λαού.

Η ανατροπή αυτού του καθεστώτος μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο με τη συμπόρευση όλων των Πατριωτικών Δημοκρατικών Κοινωνικών δυνάμεων στις επικείμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες θα αγωνιστούν για την πραγματική Δημοκρατία με την αναγκαία Αναθέσμιση παντού σε όλη την κοινωνικό- οικονομική δομή του ελληνικής διοίκησης.

 


[1] https://tvxs.gr/news/ellada/dnt-ta-kaname-ola-lathos-stin-ellada-ti-thysiasame-gia-xari-ton-trapezon
[2] Αχρεωστήτως επιβληθέντα βάρη και επί σώμασιν δουλεία, Σεισάχθεια προς αποτροπή των «χρεοκοπιδών» (επί αρχικού κειμένου του 2012)
[3] βλ. ΕΛΣΤΑΤ www.naftemporiki.gr

[4] http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112998537

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63787096 .

[5] Σε Πενταπόσταγμα Ενημέρωσης (25 Μαΐου 2019, 9:01 πμ): Το Τελευταίο 7 Μηνο, όπως: Απρίλιος 2019: 65%. Μάρτιος 2019: 62%, Φεβρουάριος 2019: 63%,Ιανουάριος 2019: 64%,Δεκέμβριος 2018: 60%,Νοέμβριος 2018: 57%,Οκτώβριος 2018: 62%. https://www.pentapostagma.gr/2019/05/%ce%b9%ce%bf%ce%b2%ce%b5-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%b3%ce%bf%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%b9%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf-65-%cf%84%cf%89.html#disqus_thread

© 2019 neapolitiki.gr | Designed & Developed by happyad

Please publish modules in offcanvas position.